De supermarkt is tegenwoordig een jungle van gangpaden die gevuld zijn met meesterlijk verschillende keuzes en allerlei verleidingen.
Veel voeding in de supermarkt is kunstmatig, bevatten schadelijke stoffen, chemische toevoegingen en bovendien zijn fabrikanten niet altijd eerlijk en ook veel gezondheidsclaims kloppen vaak niet.
Hierdoor kleven er een aantal nadelen aan deze “moderne” voeding.
OVERGEVOELIGHEID/INTOLERANTIE:
Sommige mensen kunnen een bepaalde voedingsstof niet goed verteren omdat bij hen de benodigde enzymen ontbreken. Zowel overgevoeligheid als intolerantie kunnen je darmwerking verstoren en je algehele fitheid en gezondheid ondermijnen. Bijna elke voedingsstof kan een reactie uitlokken, maar alledaagse levensmiddelen zoals melk producten, meelproducten, pinda’s, noten, soja, eieren en schaaldieren veroorzaken de meeste klachten.
Lactose, caseïne en gluten veroorzaken dus heel vaak overgevoeligheid. En vaak ben je overgevoelig zonder het te weten. Weinig trekken zuivel en tarwe producten in twijfel omdat er zoveel positiefs over wordt verteld door de overheid i.v.m. geldstromen.
ONGEZONDE VETTEN:
Vet komt in verschillende vormen voor. verzadigd vet (vlees) OMEGA 9 (olijfolie/avocado) OMEGA 6 (zaden, noten, de meest plantaardige oliën en margarine) en OMEGA 3 (vis, lijnzaad, chiazaad). WE HEBBEN HET ALLEMAAL NODIG maar wel in de juiste onderlinge verhouding. De meesten krijgen teveel omega 6 binnen uit margarine en andere plantaardige olie. Verzadigd vet heeft helaas een slecht imago gekregen MAAR ZOU DE NATUUR VERZADIGD VET IN VLEES EN ANDERE DIERLIJKE PRODUCTEN HEBBEN GESTOPT ALS HET PUUR SELCHT ZOU ZIJN? off course not! Oke, dit type vet verhoogd inderdaad het cholesterol, maar slechts een heel klein beetje. Cholesterol is onmisbaar als bouwsteen van je lijf en je hormonen. In tegenstelling tot wat de meesten denken is het gevreesde verband tussen het eten van verzadigd vet en hart/vaatziekten en overgewicht nooit hardgemaakt. De relatie met suiker wel!
De enige echte slechte vetten ontstaan bij de bewerking van voeding tot levensmiddel : TRANSVET en GEOXIDEERD VET. Transvet ontstaat awnneer vloeibaar plantaardig vet wordt gehard (zoals bij sommige harde margarines, koekjes en pindakaas). Geoxideerde vetten ontstaan als zuurstof reageert met omega 6 en omega 3 vet. Bij omega 6 gebeurt dit bij verhitting (DUS NOOIT BAKKEN IN ZONNEBLOEMOLIE!) en bij omega 3 vet al bij kamertemperatuur ( dus koel bewaren).
HET LAAT JE BLOEDSUIKERSPIEGEL SNEL STIJGEN:
Voor je gezondheid is het van belang dat je bloed precies de juiste hoeveelheid glucose (bloedsuiker) bevat. Te weinig glucose in je bloed : je wordt trillerig, je krijgt moeite met helder denken. Teveel glucose in je bloed : je lichaam raakt op verschillende vlakken beschadigd en er liggen ernstige chronische ziektes op de loer. Door ons “moderne” voedingspatroon krijgen we continu teveel suikers binnen en dreigt je bloedsuikerspiegel steeds te hoog op te lopen.
Je cellen cellen worden dus doorlopend bestookt met insuline ( die probeert je bloedsuikerspiegel te stabiliseren). Dit is een van de redenen waardoor we langzaam maar zeker ongevoeliger worden voor insuline en de alvleesklier steeds meer en meer moet produceren. Het vergroot de kans op diabetes type 2, overgewicht en hart/vaatziekten.
SCHADELIJKE CHEMISCHE STOFFEN:
via onze voeding worden we blootgesteld aan een enorm scala aan chemische stoffen. Ze kunnen onder meer in de voeding terecht komen door bestrijdingsmiddelen (landbouw), antibiotica (veeteelt), maar ook via het verpakkingsmateriaal in je voeding lekken. Verder heb je ook nog de geur, kleur en smaakstoffen en conserveringsmiddelen die veel producten tegenwoordig bevatten om o.a. de smeerbaarheid en houdbaarheid te verbeteren.
Voor dit laatste geldt : hoewel de afzonderlijke chemische stoffen door officiële instanties in gerichte hoeveelheden als “veilig” worden beschouwd, weet niemand wat het effect van al deze stoffen samen is. We krijgen dit natuurlijk als een cocktail iedere dag binnen!
Mijn standaard advies is vrij simpel “blijf met je voeding zo dicht mogelijk bij de natuur”.
Ondanks dat veel labels schreeuwen en de kleuren knallen is er gelukkig tussen die fabrieksproducten in de supermarkt nog voldoende “echte” voeding te vinden en kan je nog iedere dag heerlijk en gezonde voeding op tafel zetten! Ennuh, een enkele keer zondigen….dat is niet eens “dat mag” maar dat is een MUST!
ENKELE ALGEMENE TIPS:
*Eet niet teveel voedingsmiddelen die de de bloedsuikerspiegel laten stijgen.
Vet, eiwit en vezels vertragen de opname van suiker in je bloed. Het schadelijke effect van je bloedsuiker spiegel snel te laten stijgen kan je dus enigszins remmen door zo’n product te combineren met voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze stoffen.
(als je bijvoorbeeld een smoothie maakt van een aantal stukken zoet fruit (bevat veel suiker, fructose) meng er dan ook een gedeelte avocado doorheen ( gezonde vetten) OF lepel niet zomaar een pot appelmoes (erg suikerrijk) leeg, maar combineer dit altijd met een complete maaltijd met eiwit en vet!
- Heb je klachten zoals bijvoorbeeld buikkrampen, winderigheid, huiduitslag, moeheid, maag/darmklachten? Ga dan voor jezelf eerst eerlijk na of je veel brood/crackers of producten waar “gluten” inzitten eet op een dag. En hoe zit het met je inname van zuivelproducten zoals melk, kwark, vla, yoghurt? Begin met het minderen van deze producten. Kijk hoe jouw lijf hier op reageert!
- Let op de verpakking waarin je het product koopt. Kunststofverpakkingen bevatten stofjes die op het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen lijken. Deze xeno-oestrogenen kunnen vanuit de verpakking in je voeding lekken. zo kunnen je hormonen uit balans raken. Vooral bij vloeistoffen is er een risico op vervuiling met xeno-oestrogenen. Olie en vet nemen makkelijker deze xeno-oestrogenen op dan waterachtige vloeistoffen. Olijfolie in een plastic fles zal dus meer schadelijke stoffen uit de verpakking bevatten dan mineraalwater of siroop. Veilige verpakkingsmaterialen zijn : glas, emaille, keramiek, hout, kurk, natuurtextiel (onbewerkt) en papier (onbewerkt).
- Bekijk jouw vetkeuze om in te bakken! Het is zaak ervoor te zorgen dat je verschillende typen vet in de natuurlijk onderlinge verhouding binnenkrijgt. In de praktijk betekent dit dat je minder plantaardige olie met veel omega 6 vetzuren moet eten (NIET SCHRAPPEN!) en meer omega 3. beperk dus zonnebloem olie, mijd margarine en eet zoveel mogelijk onbewerkte voeding. Olien en vetten worden gebruikt voor verschillende doeleinden : om in te bakken/braden of om brood te besmeren of salades aan te maken. Bij het bakken en braden kunnen de meeste soorten olie gemakkelijk beschadigd raken door hoge temperaturen. De onverzadigde vetten krijgen daardoor ongezonde eigenschappen. Omdat verzadigd vet (roomboter/kokosboter) beter bestand is tegen verhitting kan je daar het beste in bakken en braden! Als tweede keus kan je olijf-en avocado olie gebruiken (enkelvoudig onverzadigde vetzuren). LET WEL OP dat de olie niet gaat roken!!!
Dus de volgende keer dat je de supermarkt in gaat, ben je niet alleen op zoek naar boodschappen, maar naar bewustere keuzes voor jouw gezondheid! Het is een reis vol uitdagingen, maar ook vol beloningen!